Kettlebell - Girja

A Girja tulajdonképpen egy vasgolyó, amit egy fogantyú tesz teljessé. Eredetileg az orosz mezőgazdaságban használt mérőeszköz volt, mely a nyugati világban Kettlebell néven futott be karriert. Gömbsúlyzó használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el. Mára számos modern, funkcionális megközelítésű edzésmódszer épül ezen eszköz hatékony használatára.
 

  • Az általunk oktatott Kettlebell rendszer nem egyszerűen gyakorlatok összessége, hanem egy modern, hatékony, önálló alapelvekkel rendelkező edzésforma. Integrálja magába a tradicionális orosz Kettlebell gyakorlatokat, de ezen kívül felhasználja a legújabb funkcionális testedzési ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat. 
  • A módszer különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre kombinálja az aerob és anaerob mozgáselemeket, miközben a test a teljes kihasználható mozgástartományban dolgozik. Ezáltal az edzésmódszer az egész testet arányosan fejleszti, helyes alkalmazásával nincs szükség egyéb kiegészítő edzésekre. 
  • A gyakorlatok általában dinamikusak, az erőfejlesztés mellett a szív és tüdő kapacitását is jelentősen igénybe veszik. A dinamikus Girja gyakorlatok nagy előnye, hogy nem merevítik be az izmokat, ezért ez az edzésforma szinte az összes sportág kiegészítésére jól használható. 
  • A Spartan Training rendszere sok szabadtéren végezhető dobó/lökő, és akrobatikus gyakorlatot is tartalmaz, ezért az itt használt Girják igen erősek és tartósak. Jellemző még, hogy a golyók súlytól függetlenül ugyanakkora méretűek; ennek előnye, hogy a súlyok növekedésével a technika nem változik, így a gyakorlók fejlődése folyamatos és egyenles.
  • A rendszer mögött álló tudományos alapelvek nem csak a versenysportolók, de az egészségre és fittségre vágyó átlagemberek számára is ideális mozgásformává teszik. Ma már számtalan fegyveres testület és sportoló alkalmazza a Girja gyakorlatokat edzései során. Használják katonák, különleges rendőri egységek, tűzoltók, küzdősportolók, evezősök, úszók, atléták, kosárlabdázók, fitnesz szakemberek, de  már a filmsztárok (Jennifer Lopez, Sylvester Stallone, Robert D. Junior, a 300 című film statisztái) is megtapasztalhatták a Girjával való edzés előnyeit.  A Szovjet Fegyveres Erők egyik kézikönyve alapján „a Girja edzés az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszköze, amely az emberi erőfejlesztésben új korszakot képvisel”. Ezen kívül több tanulmány szerint is a Girjával való edzés a zsírégetés abszolút királya.